lauantai 2. huhtikuuta 2016

Opas asunnon ostoon

Näin kahden asunnon ostaneena ja yhden myyneenä tässä muutama hyväksi havaittu vinkki asunnonostoon:

1. Määrittele järkevä budjetti. Kerro talouden vuotuiset bruttotulot kolmella ja saat tulokseksi enimmäislainamäärän, joka on sinulle järkevä. Järkevän kokoinen laina on sellainen, jonka kuukaisittainen lyhennys hoitovastikkeineen on samankokoinen kuin nykyinen vuokrasi. Näin olet testannut, että taloutesi kestää tietyn kokoisen kuukausittaisen menon ilman vararikkoa tai kaalikeittodiettiä.


2. Päätä minkälaista asuntoa haet. Omakotitalo, kerrostalo, rivitalo, vene, puumaja? Mieti tarkkaan mitä arvostat asunnossa. Oletko valmis remonttiin? Laita tarpeeksi laajat hakuvahdit Etuoveen ja Oikotielle unelmiesi kodista. Tutki tori.fi sivustoa ja paikallislehteä helmien varalta: älä anna huonojen kuvien tai kuvausten häritä vaan mene paikan päälle katsomaan asuntoa jos se vähäänkään kiinnostaa. Älä fiksoidu tiettyyn alueeseen vaan ole ennakkoluuloton ja rohkea. 

3. Jalkaudu asuinalueelle. Tutustu alueeseen kunnolla ennen ostopäätöstä. Älä tyydy pelkkään googlemapsiin vaan mene oikeasti paikan päälle. Kävele, pyöräile ja kulje julkisilla. Käy lähikaupassa, lähipuistossa ja lähipizzeriassa. Kun käveleskelet naapurustossa tuleeko hyvä fiilis? Kotoinen ja turvallinen olo? Kysele naapureilta ja vastaantulijoilta rohkeasti heidän mielipiteitään alueesta. 

4. Opiskele rakennustekniikka. Tutustu edes jollain tasolla rakennusmääräyksiin, talotekniikkaan ja yleiseen asunnon kunnon tarkastamiseen. Haista, maista ja hylkää tai nauti. Älä osta sikaa säkissä vaan tutustu rauhassa siihen mitä olet ostamassa, mistä kannattaa maksaa ja mistä ei.

5. Mene asuntonäyttöön. Käy asunnossa vähintään kahdesti. Ensivaikutelma pettää aina hyvään tai huonoon suuntaan; vain omaa "ehdoton ei" fiilistä kannattaa uskoa. Laita kiinteistövälittäjä tai myyjä koville: tutki, kysele ja tee kaikki vielä uudelleen. Yritä ajatella asunto ilman sen nykyistä sisustusta ja keskity nimenomaan asuntoon, älä verhojen värisävyyn.

6. Ole kärsivällinen. Harvoin asunto löytyy heti. Älä osta "vain jotain kämppää", muuta mielummin vuokralle odottamaan onnea. Muista kuitenkin, että kompromisseja toiveiden suhteen on aina tehtävä ellet ole miljoonaperijätär tai muuttamassa sillan alle.

Laittakaahan lisää vinkkejä!


3 kommenttia:

  1. Luin nyökyttelin ja mietin omia asuntokauppojani. Ne ovat menneet kutakuinkin niin, että Päätä budjetti, sijainti ja ole järkevä - mutta sitten rakastu ja osta jotain ihan muuta :D

    VastaaPoista
  2. Hei ja se tuli vielä mieleen, että ihan must on soitto ja tiukka tentti isännöitsijälle. Mä olen ainakin saanut heiltä parhaimmillaan / pahimmillaan jopa aika erilaista tietoa, mitä välittäjältä tai myyjältä.

    VastaaPoista
  3. Hyvä vinkki tuo isännöitsijälle soitto!! Ehkä se on juuri järkevyyttä kun rakastuu! :D silloin niitä talon huonoja puolia jaksaa paremmin katella. Sama noitten miesten kans ;)

    VastaaPoista