perjantai 4. maaliskuuta 2016

Huviajelu omakotilandiassa


Kirpparireissun jälkeen lapset nukahti autoon ja päätin käydä reteästi oikein huviajelulla!

Kiertelin uudella omakotitaloasuinalueella ja pysähdyin silloin tällöin ottamaan taloista kuvia kuin mikäkin murtoa suunnitteleva kynttiläjalkarosvo. Ilma oli tylsän harmaa, mutta niin olivat talotkin. Kaikki asunnot olivat ulkoa päin samannäköisiä, niissä oli hirveän pieniä ikkunoita metsään päin, valtavia ikkunoita naapuriin päin, väritys sitä tylsän harmaata tai jollain lailla tutun sinapinruskeaa.

Ymmärrän, että alueilla pitää olla joku yleiskaava, mutta pitääkö sen olla näin jäätävän hajuton ja mauton? Missä on luovuus, värit ja mielikuvitus? Tykkääkö joku oikeasti noista taloista?

Mikäli kuvasin juuri sinun talosi niin anna minun olla omaa mieltäni ja kerro mihin sinä talossa rakastuit: alueeseen, hintaan, pohjaratkaisuun vai tuohon ulkoasuun?


Asuinalueilla kulkiessa tulee monesti tunne, että arkkitehtitoimisto on piirtänyt rakennussääntöviidakon keskellä kaikelle kansalle sopivan talomallin, jota sitten sovitellaan mahdollisimman monta vierekkäin ilmansuunnista, maisemista ja liikennejärjestelyistä sen kummemmin piittaamatta. Raha ratkaisee: mitä kovemmin ja nopeammin kassa kilisee, sen parempi.

Muutama helmi alueelta kuitenki löytyi: kaksi hiilenmustaksi maalattua puutaloa! Enpä olisi ikinä itse keksinyt, että niin tumma talo voi olla niin hyvännäköinen! Toki valkea lumipeite luo tehokkaan kontrastin ja väri nousee ehkä upeammin esiin kuin kesällä...Mutta vau, vaikuttava.

Huono kuva kauniista kodista.
Kaunis, ihan ok, ruma. Arvaa järjestykseni!
Omalta mukavuusalueelta poistuminen paljastaa ja palauttaa mieleen omat mieltymykset.

Uusilla asuinalueilla huomaan, että pidän useimmiten kauniina symmetrisiä ja jollain lailla tasapainossa olevia taloratkaisuja. Usein lempparitaloikseni valikoituvat 100-vuotta vanhat tai vanhaa tyyliä jäljittelevät puu- ja tiilitalot, mutta kyllä muutama ultramoderni kivitalokin on jäänyt positiivisessa mielessä mieleen. Omakotitalossa tykkäisin, että piha saisi olla iso ja mahdollinen autotalli talon takana nätisti sivustalla piilossa. Pidän eniten asunnoista, jotka kutsuvat luokseen, sellaisista, joista näkee heti missä etuovi on.

Olipas kiinnostava huviajelu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti