lauantai 20. helmikuuta 2016

Oulu

Visitoulu.fi sivuston ensimmäinen iskulause on hiukan pröystäilevä: "Elämysten Oulu".

En koe, että täällä kokisi jotain suuria elämyksiä, jos vain "Oulun kesä on täynnä tapahtumia", jos ensi vuonna Oulusta pois lähtevässä "Stockmannissa on kiva deli" ja jos hotellina tarjotaan vain perussokosta. Minusta Oulun iskulause voisi olla "Aito ja arkinen Oulu". Tämä on kaupunki, jossa on hyvä elää perusarkea perusjamppana. Jos haluaa suurempia elämyksiä, lentokoneella pääsee kätevästi suoralla lennolla moneen paikkaan ja Helsingin kautta kaikkialle.

Engelin suunnittelema upea Oulun tuomiokirkko
Oulu on minusta sopivan pieni kaupunki. Varsinkin nyt kun asumme keskustassa on kaikki palvelut kuten ruokakaupat, kahvilat, ravintolat, koirapuisto, kuntosali ja leikkipuisto vain lyhyen kävelymatkan päässä. Lapsena harrastin keskustassa balettia, yleisurheilua, välinevoimistelua ja pianonsoittoa. Oulusta löytyy periaatteessa kaikki tarvittava. 

Oulun nuoriso-ja kulttuurikeskus: entinen Nuku, nykyään Valve. Tajusivatpas!
Oulussa on vähän jäyhiä, mutta mukavia ihmisiä. Tänään kävelin samaa matkaa naapurin vaarin kanssa postilaatikolle ja hän kertoi viihtyneensä Oulussa hyvin ja jo 55 vuotta. Helsingistä Ouluun muuttanut ystävämme kehui kuinka jumppatunnin jälkeen ihmiset jäävät välillä oikeasti juttelemaan toistensa kanssa eikä kaikilla ole kamala kiire heti seuraavaan paikkaan toteuttamaan itseään. Minnepä täällä olisi kiire?


Neljän ruuhka isolla keskustan läpi vievällä tiellä.
Oulussa on talvella oikeasti lunta. Täällä voi hiihtää, lasketella roskavuorella ja pikkupulkkamäkiä löytyy joka puistosta. Oulussa on hyvät ja useimmiten ihan ajatuksella suunnitellut turvalliset pyörätiet. Ihmiset liikkuvat pyörillä kaikkialle joka säällä. Oulussa on kesällä välillä ihan lämminkin ja Nallikarin ja Tuiran  biitsit ovat vakiohiekkalaatikoitamme.

Oulun kävelykatu Rotuaari
Parhaat illallisravintolat Oulussa ovat Uleåborg ja Hugo. Kivoja lounaita saa Fitwokista, Hagia Sofiasta ja Tuubasta. Kahville mennään Puistolaan, Makiaan, torin vanhaan Makasiiniin tai Roosteriin. Kesällä jätskillä ja siiderillä käydään Tähtitornin Kahvilassa, Koivurannan kahvilassa ja Ravintola Nallikarissa sekä tietysti torilla. Kaupungin parasta kalakeittoa tarjoilee Villa Hannala. 

Suosikki-illanviettopaikkani ovat kuin suoraan Italiasta sommelierien kanssa saapunut istuskelupaikka Viinibaari Vox ja "ainaliiantäynnämennäänmekin" bilemesta Kaarle. 

Ihanimmat vaatteet ja sisutustavarat löytyvät Privaatista, Putiikki 27:sta, Pukumiehestä, Stockalta, Muoti Kuusta ja  Decorasta. Parin kuukauden päästä keskustaan avataan uusi kauppakeskus Valkea, johon on perustylsien rättiliikkeiden ja ketjuravintoloiden lisäksi tulossa muutama kiinnostava uutuuskauppa ja -ravintola. 

Olen testannut kaikki Oulun hotellit ja paras on ehdottomasti Radisson Blue mahtavan sijainnin ja upeiden näkymien vuoksi. 

Puistoista parhain on iki-ihana lapsuudenpuisto Ainolanpuisto. 

Jos jään Ouluun, haluan muuttaa Pikisaareen tai Ainolanpuiston kupeeseen. 

Viimesyksynä avattu keskustan alle rakennettu autohalli Kivisydän on kauneudessaan nähtävyys ja helpottaa parkkeeraamista keskustaan.

Kirkkokadun vanhoja kauniita rakennuksia Franzenin puiston kupeessa
Hellyyttävä patsas Tuirassa.
Oulun vanhin kivijalka 1600-luvulta.
Huonoa Oulussa on sen koko. Kaipaan suurempaan kaupunkiin, jossa keskusta olisi muutakin kuin pari katua poikittain. Haluaisin kaupungin olevan sen verran iso, että sinne voi eksyä ja hävitä ihmisvilinään jos niin tahtoo.

Kaipaan tyylikkäitä ihmisiä, ihania kivijalkaliikkeitä ja toinen toistaan erikoisempia kahviloita ja ravintoloita. Harmikseni Oulussa S-ketju hallitsee keskustaa liikaa; paljon mainostettu asiakasomistajuus tuntuu purreen tänne hyvin.

Oulussa tuulee aina ja kylmästi! Julkinen liikenne ei toimi. Huonointa Oulussa minulle on kuitenkin se, että olen asunut täällä aina. Haluan käydä jossain muuallakin. Vaikka sitten vaan palatakseni takaisin. Matkalla mummolaan. Taustalla Tuiran kauniita kerrostaloja, yleiskaava Alvar Aaallon käsialaa.

Tätä postausta tehdessäni olen katsellut Oulua ihan uusin silmin. Olen bongannut monta uutta ihanaa taloa, patsasta ja puistoa. Tuli jo valmiiksi ikävä Oulua. Tämä on hyvä paikka elää.

Lue myös: Ainolanpuisto

3 kommenttia:

  1. ...niin ja vielä pitää sanoa että nuorempana haaveilin jatkuvasti että muutan takaisin Ouluun koska aikoinaan sinne jäi kaikki. "Sitten kun mulla on perhe niin mä kasvatan lapseni Oulussa." Enää en tiedä kun alkaa olla ikävä ihanaan Turkuun.. :D tosin sitä taitavat romantisoida melkoisesti sinne jääneet opiskeluaikojen riemut, mutta Aurajokiranta kuppiloineen on kyllä ihana! Ensi kesänä mennään yhdessä sinne ja ajetaa Föril toispual jokke? :)

    VastaaPoista
  2. On se jännä, että asuinpaikasta tulee niin rakas jo niin pienenä ❤️ Joo mennään!! Passar bra! :D Mullakin on välillä ikävä Turkua. Eihän sitä voi romantisoida kun se on jo niin romanttinen! ❤️

    VastaaPoista