torstai 29. syyskuuta 2016

Miksi autottomuus?

Miten me sitten päädyimme olemaan tuttavien suusta kuultuna outoja ja "ihan kaheleita"? "Kyllähän miehellä auto pitää olla", sanoi talonmieskin. 

Raha ja sen meno ovat ehdottomasti suurin syy autosta luopumiseen. Meillä auton kuukausittaisen menot alkoivat olla käyttöön suhteutettuna jo niin suuret, että hommassa ei ollut enää mitään järkeä. Joka kerta katsoessani pihalla seisovaa autoa näin satasten lentelevän västäräkkiparvien mukana taivaan tuuliin - ja ahdistuin.

Hahmottelin omia fiiliksiä ja listasin alle tärkeysjärjestyksessä syyt autosta luopumiseen. Ekologisuus oli aluksi listalla toisena, mutta ohi kiri tärkeämmät asiat. Vihreät arvot ovat minulle kierrätysihmisenä ja ex-semikestovaippailijana tärkeitä, joten yllätyin ekologisuuden heikosta sijoituksesta listallani. Ehkä ekologisuus ei tunnu näiden muiden syiden rinnalla niin tärkeältä, koska auton käyttö on meillä ollut alun alkaenkin niin vähäistä?

Syyt autottomuudelle:

1. Rahan säästäminen
2. Hyötyliikunnan lisääminen
3. Yhteisen tekemisen ja vapaa-ajan lisääminen
4. Autoilu on pelottavaa ja autottomuus huoletonta
5. Hiilijalanjäljen pienentäminen
6. Voisiko asiat tehdä totutusta toisin?

Kuvahaun tulos haulle no car

Saimme myytyä auton muutama viikko sitten ja olo on kauppojen jälkeen ollut ihanan kevyt! Tyhjä parkkiruutu tuntuu helpotukselta, pyörän satulaan hyppääminen mukavalta ja bussissa matkustaminen on lasten kanssa retki!

Koen olevani etuoikeutettu kun minulla on mahdollisuus näillä leveyspiireillä ja ratikattomilla teillä valita autottomuus.

1 kommentti: