keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Hintojen ero

Hesarin keskiviikkoinen lehti kertoo, että asuntojen hintaero muun Suomen ja pääkaupunkiseudun välillä on kivunnut uuteen ennätykseen. Tilastokeskuksen mukaan vanhojen osakehuoneistojen neliöhinta oli pääkaupunkiseudulla keskimäärin 3 655 euroa ja sen ulkopuolella keskimäärin 1 667 euroa. Pääkaupunkiseudun ja muun Suomen asumisen hintaero on siis lähes 2 000 euroa neliöltä. Ei mitään järkeä. Äly hoi, älä jätä, älä lähde Helsinkiin. 


Kuva:stat.fi

Helsingin hinnat hirvittää ja olenkin tänään pitkästä aikaa katsellut Oulun asuntotarjontaa. Oulun hinnat ei hirvitä. Ouluun jääminen tosin hirvittää. Oulussa 250 000 eurolla saa jo kivan omakotitalon, kun Helsingistä ei saa omakotitaloa ollenkaan. Hirvitys sentään. Ota tässä nyt taas tästä sekoavasta mielestä selvää. 

Miksi hintaero on noin valtava?

2 kommenttia:

  1. Itse kysyin tuota samaa kysymystä aikanaan yhdeltä asunnonvälittäjältä, siis miksi Helsingissä (keskustassa) on niin kallista? Vastaus oli, että Helsingin keskusta ei voi laajentua mihinkään, siksi hinnat ovat niin kovat. Täällä on vain tietty määrä asuntoja, eikä määrä voi lisääntyä. Ja tietysti pääkaupunkiin on paljon tulijoita, joten asuntojen kysyntä on suurta ja siksi hinnat korkeita. Ihan järkeenkäypää. Tosin hulluja hintojahan nuo ovat, sitä ei käy kiistäminen.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Noinhan se varmaan menee... kysynnän ja tarjonnan laki :) hankala kun Helsinkiin ei voi oikein enää rakentaa, mutta hyvä jos pitävät kaavoituksesta kiinni eivätkä rakenna kaikkia puistoja täyteen kerrostaloja. Mikähän muu vaikuttaa tuohon isoon hintaeroon? Helsingissä asuu ehkä tietyillä alueilla varakkaampaa porukkaa, joka nostaa asuntojen keskihintoja. Olisi mielenkiintoista tietää mikä on asuntojen keskihinta jos laskuista poistettaisiin esim yli 10 000€/neliö asunnot. Saakohan Helsingissä asuntolainan helpommin pidemmällä maksuajalla kuin muuaalla Suomessa? Onkohan ihmiset vain jostain kummallisesta psykologisesta syystä valmiita maksamaan asumisesta enemmän Helsingissä kuin muualla? Jänniä nämä hinta-asiat.

    VastaaPoista