keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Saunassa

Meillä on keskiviikkoisin taloyhtiön saunassa saunavuoro. Kätevästi juuri Pikkukakkosen jälkeen hipsitään kylpytakit päällä saunaan, jossa vastassa on ihanat 70-luvun vihreät räsymatot ja oranssit palloverhot, leveät saunan lauteet ja pehmeät löylyt. Isompi lapsi osaa jo odottaa saunavuoroa, josta onkin muodostunut koko perheen yhteinen jännittävä retki. Saunavuoron takia saunaan tulee lähdettyä porukalla ja se rytmittää viikkoa kivasti. Jotenkin nautin tästä kun kerrostalossa saunaa ja pihaa pitää jakaa; kun ne eivät ole jatkuvasti saatavilla osaan niistä paremmin nauttia.


Meillähän on myös oma sauna, jonka mielelläni räjäyttäisin! Siirtäisin toisen neliön liian kapeaan eteiseemme ja toisen ahtaaseen kylppäriin. Saunamme on liian pieni, löylyt liian kovat ja lauteet täynnä pyykkikoreja, vaippoja ja treenikamoja. Meillä sauna on täysin turha tila ja koko asunnon kalleimmat neliöt käyttöasteeseen nähden. 

Wikipedian mukaan parisataa vuotta sitten ihmisten asettuessa kaupunkeihin yleiset saunat alkoivat olla tarpeellisia. 1950-luvulla alettiin kerrostaloihin rakentaa taloyhtiön omia saunoja ja pian sen jälkeen myös luksukseksi koettuja huoneistokohtaisia saunoja. Parinkymmenen viime vuoden aikana kerrostaloihin on rakennettu pääosin vain huoneistokohtaisia saunoja. Osa näistä on saunomiskäytössä, osa kodinhoitohuoneena ja varastona niin kuin meillä. 

Nykypäivänä trendi on onneksi alkanut muuttua ja kaikkia kolmea eri saunamuotoa rakennetaan nyt ristiin rastiin. Helsingissä on ainakin viisi julkista saunaa ja uusiakin on lähiaikoina tulossa. Oulussakin yleistä saunaa on kokeiltu nyt pari vuotta Tuiran rannassa ihan hyvällä menestyksellä. Yhteiset ja julkiset saunat lämmittävät tällaisen yhteisöllisyyden ja elologisuuden nimiin puhaltavaa elämyssaunojaa. 


Tänään lähdemme kuitenkin saunan sijasta Kanarian lämpöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti